
ویزای پزشکی
سفر کردن به کشورهای گوناگون به انگیزههای مختلفی صورت میگیرد و کشورهای سراسر جهان برای مدیریت ورود و خروج مسافران به کشور خود ویزاهای گوناگون تعریف کردهاند و برای هر یک قوانینی متناسب با انگیزه سفر مسافر وضع کردند. در ایران، ۱۲ نوع ویزا برای ورود مسافران خراجی به کشور تعریف شده است که یکی از آنها ویزا نوع تی (T) یا ویزا درمان است. زیرا در سالهای اخیر و با ظهور صنعت گردشگری سلامت، خدمات پزشکی و درمانی کشورمان مورد استقبال مردم در بسیاری از کشورها بهویژه کشورهای منطقه خودمان قرار گرفته است.
ویزا نوع تی (T) یکی از مجموعه ویزاهای اداره گذرنامه وزارت امور خارجه از حدود سه سال پیش تعریف شد و به مجموعه انواع ویزاها پیوست. این کار به منظور تسهیل ورود گردشگران سلامت به کشور انجام شد. ویزا نوع تی (T) برای کسانی صادر میشود که به دنبال دریافت خدمات درمان و سلامت در ایران هستند. این ویزا شامل تعریف وسیعی از درمان، زیبایی و سلامت است تا جایی که حتی شامل آبدرمانی، چکاپ و هرگونه خدمات زیبایی میشود. بر اساس تسهیلات تعریف شده در این ویزا، یک نفر میتواند به عنوان همراه بیمار با این ویزا وارد کشور شود. یکی دیگر از تسهیلات تعیین شده برای این ویزا صدور سریع آن است و هزینه ویزا ۵۰% کم تر از ویزا ورود است. متقاضی ویزا درمان میتواند این ویزا را در کوتاهترین زمان بگیرد، بیآنکه هزینه فوریت بپردازد. در انواع دیگر ویزا، چنانچه فرد خواهان فوریت در صدور ویزا باشد، ۵۰% هزینه ویزا برای فوریت به آن افزوده میشود.
ویزای پزشکی به این گروه از بیماران تعلق می گیرد:
بیماری ها و تومورهای سرطانی که امکان درمان آن ها وجود داشته باشد، تومور های ثانویه (متاستاز) تومور های چشمی، گوش، کلیه، پانکراس، شش، پروستات، لنفوم هوچکین، سینه، مغز و استخوان، رحم، تخمدان و غیره… تومور های مغزی، نخاعی و یا ستون فقرات، تومور های بدخیم مانند تومور کبد و ریه که در مراحل اولیه هستند. جراحی های پیوندی و تعویضی مانند تعویض مفصل، لگن، زانو و غیره.
برای اخذ ویزای پزشکی حتما باید از یک بیمارستان خصوصی و یا یک پزشک دعوت نامه معتبر داشته باشید. باید به سفارت کشور مورد نظرتان اثبات شود که روند درمانی شما در کشور محل اقامتتان به طور کامل انجام نمی شود. شما حتما باید در کشور مقصد به بیمارستان خصوصی مراجعه کنید و به سفارت اثبات کنید که از پس کلیه هزینه های درمانی برمی آیید.
راههای دریافت ویزای درمان:
اداره گذرنامه وزارت امور خارجه سامانه ویزا الکترونیک را راهاندازی کرده است. تقاضای ویزا از سوی این شرکتها در سامانه ویزا الکترونیک ثبت و به نمایندگیها ارسال میشود. سپس نمایندگی وزارت امور خارجه کشورمان برای متقاضی ویزا درمان صادر میکند. بر اساس قوانین ویزا کشورمان، در کشورهای پاکستان و افغانستان، بیمار نمیتواند بدون یاری شرکت تسهیلگر ایرانی برای دریافت ویزا درمان به کنسولگری مراجعه کند. زیرا بسیاری از این افراد با ویزاهای گوناگون برای کار به ایران سفر میکنند. این دو کشور بخشی از بازار هدف ایران در صنعت گردشگری سلامت هستند. به همین دلیل وزارت امور خارجه از شرکتهای تسهیلگر خواسته است تا متولی این کار شوند و از راه تبلیغات بیماران را تشویق به دریافت خدمات درمانی ایران کنند. این وزارتخانه به تسهیلگران اعلام کرده است که برای تقاضای ویزا درمان، باید سند پذیرش بیمارستان را در سامانه بارگذاری کنند تا اثبات شود که این ویزا برای درمان استفاده خواهد شد. این قانون نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشورهای مقصد گردشگری سلامت اجرا میشود. یکی دیگر از انگیزههای اعمال محدودیت این است که چرخهی ورود و پذیرش بیمار توسط اداره گذرنامه، شرکتهای تسهیلگر و مراکز IPD تکمیل شود و بیمار به محض ورود به کشور به دام دلالان نیفتد. البته گفتنی است که بسیاری از بیماران کشورهای منطقه با ویزا زیارتی وارد کشور میشوند و علاوه بر زیارت به امور درمانی خود نیز میرسند.
سقف زمانی ویزا درمان ۳۰ روز است ولی چنانچه با توجه به شرایط، بیمار نیاز به حضور بیشتر در کشور داشته باشد، این سقف تا ۹۰ روز افزایش مییابد. افزایش بیش ۹۰ روز نیز تابع هماهنگیها و بررسیهای نهادهای ذیربط است.
مدارک پزشکی مورد نیاز ویزای پزشکی:
گواهی و گزارش پزشک معالج مبنی بر نوع بیماری، ذکر عمل های جراحی انجام شده، دارو های مصرفی و میزان مصرفی دارو ها و مدت زمان بیماری ها.
آزمایشات مربوط به بیمار و تشخیص بیماری (سونوگرافی، رادیوگرافی، CTscan، MRI، بیوپسی و …) و متناسب با وضعیت فعلی بیمار (ترجیحا آزمایشات جدید باشند)
هزینهها و مزایای روادید درمان – روادید نوع تی (T) برای بیمار:
همانطور که اشاره شد، ویزا درمان در سریعترین زمان ممکن صادر میشود و هزینه آن نه تنها 50% کم تر از هزینه ویزا ورود است، بلکه هزینه فوریت نیز از متقاضی دریافت نمیشود. ولی اخذ ویزا در فرودگاه تابع هزینههای ثابت است و ویزا درمان نیز چنانچه در فرودگاه صادر شود، 50% تخفیف به آن تعلق نمیگیرد. همچنین بیمارانی که ویزا نوع تی (T) دریافت میکنند، میتوانند با استناد به آن، از محل کار خود در کشورشان مرخصی استعلاجی بگیرند.
در برخی از کشورها، صدور ویزا درمان رایگان است هرچند که هزینههای آن در فرایند درمان جبران میشود. برای کشور ما نیز این امکان وجود دارد که هزینه آن تا یک سوم کاهش یابد. زیرا رویکرد وزارت امور خارجه این است که سود گردشگر سلامت تنها برای بیمارستان خصوصی نیست. این پول به صورت ارز وارد کشور میشود و بیمارستان، راننده، شرکت تسهیلگر، رستوران، هتل و سایر نهادهای خدماتی از آن منتفع میشوند. هنگام خروج نیز بیمار از سوغات کشورمان خرید میکند ولی نهادی همچون اداره گذرنامه تنها میتواند ریلگذاری کند و تولیگری آن را بخش خصوصی بر عهده بگیرد. کاهش بیشتر هزینه ویزا نیز در صورتی ممکن است که این نهاد یقین داشته باشد که بیمار وارد چرخه درستی از درمان و خدمات میشود و شرکت تسهیلگر ثبت شده در سامانه، بیمار را به مراکز درمانی دارای IPD معرفی میکند.
ویزا نوع تی (T) میتواند بخشی از مشکلات فعلی گردشگران سلامت را برطرف کند.
اطلاعاتی که گردشگر درمانی باید بداند:
سقف زمانی ویزا درمان ۳۰ روز است ولی چنانچه با توجه به شرایط، بیمار نیاز به حضور بیشتر در کشور داشته باشد، این سقف تا ۹۰ روز افزایش مییابد. افزایش بیش ۹۰ روز نیز تابع هماهنگیها و بررسیهای نهادهای ذیربط است. نمایندگیهای وزارت امور خارجه در کشورهای مختلف در روزهای پنجشنبه و جمعه که اداره گذرنامه در ایران تعطیل است، مشغول به کار هستند و میتوانند ویزا صادر کنند. بجز کشورهای افغانستان و پاکستان، چنانچه بیمار خود به کنسولگری ایران مرجعه کند و با سندهایی که در دست دارد، درخواست ویزا درمان داشته باشد و کنسولگری درستی این ادعا را بپذیرد، بیمار بدون حضور و وساطت شرکتهای تسهیلگر میتواند ویزا درمان دریافت کند. همچنین اگر مسافر خارجی با هر ویزای به کشور وارد شود و در کشور نیاز به خدمات درمانی پیدا کند، پذیرش او در مراکز درمانی بلامانع است.
کشورهای معاف از روادید ایران:
با توجه به قوانین بین المللی و توافقات بینابین، امکان ورود به کشور ایران برای تبعه برخی از کشورها بدون دریافت روادید از طریق روالهای مرسوم فراهم گردیده است. این افراد می توانند در مبادی ورودی با توجه به قوانین و شرایط تعیین شده مجوزهای لازم برای ورود را کسب نمایند.
اتباع کشورهای آذربایجان، بولیوی، ترکیه، سوریه، لبنان، گرجستان، ارمنستان، ونزوئلا، مصر، مالزی و چین شامل قوانین لغو روادید مطرح شده خواهند بود.
لینک ویزا الکترونیکی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
E-VISA Islamic Republic of IRAN – Ministry of Foreign Affairs